Konuşmalarınız da örneklemeler yapın. Genelde doğru mekanı seçmeye çalışın. Her ilk duyduğunuz hayır, gerçekten hayır değildir. Her zaman duyduğunuz ilk evet gerçekten evet değildir.
İnsanların ruh halleri anlayışlarına göre veya anlamak istedikleri durumlara göre yapacağınız hareketler, onlara karşı sizi doğru bulmalarını sağlayacaktır. bunu bilinçsiz yapan kişiler hedefe ulaşamazlar ama bunu bilinçli yapan kişiler hedefe ulaşıyorlar. Özellikle son yıllarda ikna üzerine bir çok kurslar eğitimler hatta online eğitimler olduğunu biliyorsunuz. Peki nasıl oluyor da ikna tekniğini kullanarak insanları hayır olmaz dedikleri andan sonra kararlarından geri çeviriyorlar veya biraz daha yumuşatıyorlar?
İçindekiler
1.Sürekli Dinleyici Pozisyonunda Kalmaya Özen Gösterin.
Başlıkta yazdığım madde en önemli olan maddedir. İnsanlar kendini dinleyen insanlara bayılırlar, çünkü insanoğlun da ego var. Ego dan ziyade insanlar günümüz çağında binlerce dolay yüzlerce TL sadece dertlerini anlatıp bir kutu antidepresan almak için psikologlara gidiyorlar. Bu madde de ulaşmanız gereken unsur ise dinleyerek (gerektiğinden çok) karşınızda ki kişinin size püf noktaları söylemesi, nelerden hoşlanır, beyinde kilit noktası nedir neyi çok istiyor gibi. İnsanlar psikolojik olarak ortam tamamen sessizleştiğinde ilk kendilerinin konuşmasını gerektiğini hissederler ve bu süre en çok ip ucu alınacak süredir.
Ahmet Şerif İzgören konuşmalarını dinlediyseniz veya kitaplarını okuduysanız bizzat kendisi de bu durumlardan bahseder. Okumadıysanız veya Youtube’da videolarınızı seyretmediyseniz ısrarla tavsiye ediyorum. Açık uçlu sorular ve kapalı uçlu sorular sorun karşınızda ki kişiye ve dinlemeye yeniden çekilin. Sorular misal şöyle olmalıdır.
Açık uçlu soru: İşini seviyor musun?
Kapalı uçlu soru: İşinin en çok hangi yönlerini seviyorsun.
İlk sorduğumuzda sadece seviyorum veya sevmiyorum diyecek. ikinci sorduğumuzda karşımızda ki kişi, cümle kuracak fikirlerini ön plana çıkaracak. Sorunun cevabını alırken siğer düşüncelerini de öğrenmiş olacağız.
2.Karşınızda ki Kişiden Fikir Alın Önemsendiğini Hissettirin.
Burada karşınızda ki kişiye sizin çokça önemsediğiniz bir husus için fikirler alın, sorular sorun. Örnek; Sence bu ürünü dış pazara satmalı mıyım? Bu tür sorular karşınızda ki kişiyi önemsediğinizi gösterir ve öz saf bir cevap alabilirsiniz. Yukarıda bahsettiğim gibi insan tabiatında ego var. Önemsenmek herkes için çok güzel bir duygu ve o an gerçek düşünceleri size aktarması için en doğru hissettiği andır.
3.Heyecanınızı Karşı Taraf Hissetmeli
İnsanları gerçekten ikna etmek istiyorsanız, bir miktar kendinizi onlara açmalısınız. Kendi heyecanınızı gösterirseniz kesinlikle kayıtsız kalmayacaklardır. Tutkunuzu gösterdiğinizde içgüdüsel olarak karşınızda ki kişi yine, içten cevaplar verecektir size. Sizin inandığınız fikriniz ne ise buna gönülden ilk önce kendiniz bağlan malısınız. İknanın temel kurallarından yapı taşıdır, tutku ve heyecan.
4.Kendinizi Anlattığınız Ne ise İçine Koymalısınız.
İnsanlar içgüdüsel olarak karşıdan dinledikleri hikayelerde, durumlarda, sürekli anlatanın bir parçası olsun isterler, bu duruma göre kafalarındaki anlatılanları akışa kendini koyarak resimlendirirler. Anlattığınız durumlarda hikayelerde, genellikle siz olun. Sizin yaşadığınız olaylar, sizin çözüm ürettiğiniz durumlar yer alsın.
5.Öğüt Kesinlikle Vermeyin, Tavsiye Edin.
İnsanlar bebeklikten şuan ki yaşlarına kadar sürekli öğütler ile büyümüşlerdir. Türk toplumu dünya toplumlarına göre daha çok öğütçü ve uygulatıcı dır. buna dayanarak insanlar ne zaman öğüt almaya başlasa dinledikleri cümleleri kesinlikle kaile almama ölçüsüne gelmektedirler. Gereken veya diğer ismiyle karşı tarafa aşılamak istediğiniz düşüncenizi, tavsiye eder gibi anlatmanız gerekir.
Örnek vermek gerekirse, bir ürünü almaya ikna etmek istediğiniz kişiye şöyle söylemeniz gerekir; Siz bunu pazarda satamazsınız, neden çünkü bu ürün, mağaza ürünü, sakın satmayın, denemeyin. Bu yanlış olan cümle. Asıl söylemeniz gereken cümle şu olmalı. Bu ürünün pazar da çok satacağını düşünmüyorum, marketleri denerseniz karınız %40 geçebilir… Tercihi yine kendisine bırakmış olacaksınız ama ikinci söylediğinizi olumlu cümle ve para karı ile süslediğiniz için, ikinci seçeneği seçerek direk marketler ile ilgili hamleleri yapacaktır.
6.Kesinlikle Israr ve Tekrarlar da Bulunmayın.
En son ve en önemli madde kesinlikle ısrar etmeyin, ısrar mekanizması insanlar da en çok iyi zıtlaşan bir sistemdir. Siz ısrar ettikçe karşı tarafın beyni otomatik olarak bu durumun altında bir şeyler aramaya başlayacaktır. Neden ısrar ediyor? Bahsettiği olay saçma mı? Yoksa beni kandırmaya mı çalışıyor? Gibi sorular aklına gelecektir. Her konuyu bir kez ve üstünde durarak vurular yaparak anlatmanız yeterli olacaktır. Tekrara düşmeniz karşınızda ki kişinin aynı şeyi dinlemesinden sıkılmasına yol açar, ve dikkati dağılır. Konudan uzaklaşarak verdiği cevaplar tamamen soyut kalır.