2021 Yılında En Düşük Hangi iPhone Modeli Alınmalı?

2021 yılında yeni bir telefon almayı düşünüp tercihini iPhone‘dan yana kullanacaklar için düşüncelerimi paylaşmak istedim. Zira son zamanlarda çevremdeki birçok kişi bu soruyu soruyor. Bende bu sorunun cevabı sadece çevremde değil tüm ülkede merak ediliyordur diye düşündüm. Akıllı telefonlarla alakalı çok fazla bilgiye sahip olmayan insanlarda gözlemlediğim en çarpıcı varsayımımda şu; bu insanların iPhone istemesindeki ana sebep kesinlikle yazılım, özellik, kamera vs. değil. Sahip olacakları iPhone’nin kesinlikle prestij getirdiği düşüncesindeler. Zaten anafikir iPhone sahibi olmak olduğu için ucuz modelin sıfırı tercih ediliyor. Ki bu da telefon seçiminde yapılan en büyük yanlış. Düşük modelli bir telefonu sıfır aldığınız zaman fiyatıyla orantılı olarak düşünüyorsunuz ve iyi bir şey yaptık hissiyatına kapılıyorsunuz. Ama ne yazık ki durum hiçte öyle değil.

Yıllarca bu araba çok yakıyor, şu araba çok yakıyor dedik ama dünyadaki en pahalı yakıtı kullanıyoruz diyemedik. Şimdi de iPhone’lar çok pahalı deyip; bu ÖTV, KDV niye bu kadar fazla diyemediğimiz gibi… Yani olayın özünde ekonomimizin durumu yatıyor. Neyse biz şartlara ayak uydurmak zorundaydık di mi! Konudan biraz uzaklaşır gibi olduk hemen toparlayalım. Öncelikle bilmeniz gereken iPhone modellerinin yenisi çıktıkça eskileri gitgide yavaşlamaya başlıyor. Yani 2021 yılında gidip sıfır iPhone 7 alıp iki ay sonra telefonum yavaşladı demeye hakkınız yok. Ayrıca sürekli İOS yani iPhone telefonlarda kullanılan yazılım sürekli güncelleme aldığını için telefonunuzun batarya kullanım süreside git gide düşüyor. Yine 2021 yılında sıfır iPhone 8 alıp iki ay sonra benim şarjım az gidiyor demeyin. Peki ne yapmalıyız dediğinizi duyar gibiyim.

Öncelikle bilmeniz gereken; her yıl Eylül-Ekim aylarında yeni bir iPhone modeli çıkar. Siz bütçeniz elverdiğince en üst iPhone modeline yakın bir model tercih etmelisiniz. Çünkü Apple markası daha önce belirttiğimiz telefon yavaşlaması, şarjın az gitmesi gibi eksi yazdığımız faktörlere bir yenisini daha ekliyor ve eski sayılan modellere yazılım güncellemesi desteğini kesiyor. Böyle yeni gelen güncellemelere telefonunuzun yazılımını güncelleyemiyorsunuz. Gelin hangi iPhone modeli kaç yıl sonra güncelleme alamaz olmuş.

Hangi iPhone Modeli Kaç Yıl Gider?

İnternette iPhone almak isteyenler en çok iki konu üzerinde yoğunlaşır. Bir “Hangi iPhone modelini almalıyım?“, iki “Hangi iPhone kaç yıl gider?” Bu sorular üzerinde durarak sizleri elimden geldiğince bilgilendirmeye çalışacağım. Bir çok iPhone kullanıcısından iOS güncellemeleri sonrası telefonun yavaşladığına dair eleştirilerde bulunur. Bu sorunu yaşayanlarda genelde iPhone model sıralamasında en az 4 yıllık iPhone’a sahip olan kullanıcılardır. Çünkü yukarıda belirttiğimiz gibi iPhone’ler belli bir süre sonra yavaşlamaya başlar ve son olarak yazılım destekleri sonlanarak güncelleme almazlar.

Yani bugün en güncel iPhone olan iPhone 12 (iPhone 12/Mini/Pro/Pro Max) modellerinden birini alırsanız 5 yıl boyunca yani 2026 yılına kadar sorunsuz kullanabilirsiniz. 2026 yılı ile birlikte yazılım desteği sonlanacağı için uygulamalar ufak ufak bir üst iOS sürümünü isteyecektir. Bu süreç için beş yıl dedik ama sonuçta bunu geçmişte yaşadığımız tecrübelere göre söyledik bakarsınız bu süre uzayadabilir. Ancak destek sonlanma tarihleri genelde ay olarak Eylül-Ekim aylarıdır.

PÇT: Piyasaya Çıkış Tarihi  | DS: Destek Sonlanma

iPhone 4S : Piyasaya Çıkış Tarihi : 2011 / Destek Sonlanma : 2016

iPhone 5 : PÇT : 2012 / DS : 2017

iPhone 5S ve 5C: PÇT : 2013 / DS : 2018

iPhone 6 ve 6 Plus : PÇT : 2014 / DS : 2019

iPhone 6S ve 6S Plus : PÇT : 2015 / DS : 2020

iPhone SE : PÇT : 2016 / DS : 2021

iPhone 7 ve 7 Plus : PÇT : 2016 / DS : 2021

iPhone 8 ve 8 Plus : PÇT : 2017 / DS : 2022

iPhone X : PÇT : 2017 / DS : 2022

iPhone 11:  PÇT : 2019 / DS : 2025

Tarihler kesin olmasa da özetle her bir iPhone modeli çıkış tarihinden itibaren ortalama 7 yıl kullanım ömrü sunmaktadır.

İphone 11 kaç yıl güncelleme alır

2021’de Hangi iPhone Modeli Alınır?

Çok fazla bütçesi olmayanlar için ilk olarak tavsiyem iyi bir araştırma yaparak ikinci el iPhone almalarıdır. Keza sıfır olsun diye 2021 yılında gidip iPhone 7/7 Plus, iPhone 8/8 Plus gibi modellerin sıfırını almanızı önermem ki zaten ikinci elini de almayın bu modellerin. 2021 yılı itibariyle şuan en üst iPhone modeli iPhone 12 serisi. Sizde elinizden geldiğince bu modele yakın bir model almaya çalışın. Ancak burada bir parantezi iPhone SE modellerine açmak istiyorum. Kesinlikle tercihleriniz arasında bu model olmasın. Önceki SE modeli olsun geçtiğimiz yıl çıkan SE 2020 olsun bence alınmaması gereken telefonlardan. İkinci eli dahi fiyatları kolay düşmeyen iPhone’lar en çok ve en çabuk değer kaybeden model SE serisidir. İlk çıktığında iPhone SE 2020 fiyat olarak 5 Bin TL üzerinde bir rakamdaydı şimdi ise 5 binin altına inmiş durumda. iPhone XR, iPhone 8 Plus bile bu modelden daha eski olmasına rağmen daha pahalı. Buradan bir çıkarım yapabilirsiniz.

Peki 2021 itibariyle en uyguna hangi iPhone Modelini almalısınız? Size tavsiyem kesinlikle iPhone XR veya iPhone 11. En az altı yıl sizi götürecek, işinizi görecek bu telefonlardır. Arada çok fazla fiyat farkı olmadığı için XR’ı da eleyerek kesinlikle iPhone 11 almalısınız diyorum. Hem çok satıldı hem de bir çok yönden uzun süre sorun yaratmadan kullanılacak bir seçim olur. Yarın bir gün satmaya kalkarsanız da hem fiyatını hem de piyasasını koruduğunu göreceksiniz.

Tartışmaya katılın